Scroll Top

0896 803 003
office@cityservices.bg

За запитвания и заявки:
Понеделник - Петък:
9:00 ч. - 18:00 ч.

Понеделник - Петък: 9:00 ч. - 18:00 ч.

Как да почистим различни петна

На всеки един от нас му се е налагало да почиства различни петна, дали от кафе, мастило, шоколад попаднали върху дивана, килима, дрехата или авто тапицерията. Петната могат да бъдат различни и многообразни, но проблема приключва в момента, в който знаете как да ги почистите. При почистването на всяко едно петно е важно да запомните  две основни правила. Първо и основно правило е бързата реакция при появата на петното. На второ място, предварително да тествате върху част от тъканта, която не се вижда, за да намалите рисковете от повреждане.

Ежедневно се борим с почистването на едни и същи петна като например от: шоколад, кафе, мастило, трева, защото те са най-упорити и човек винаги трябва да внимава с тях. Петната се появяват толкова внезапно и неочаквано, че понякога дори минават дни, докато установим тяхното наличие. Нека разгледаме основните петна, с които сме се сблъсквали и да видим как да се справим с тяхното почистване, без да нараним тъканта.

Почистване на петна от шоколад

Първото и най-важното нещо е да отстраните с помощта на нож или друг по-остър предмет шоколада от повърхността на тъканта. След това потопете крайчето на една кърпа в медицински спирт и внимателно обработете петното, за да разтворите петното от шоколад. Изчакайте 20 минути и забършете петното със суха кърпа. Ако петното е все още налице, обработете го с разтвор от топла вода и амоняк в съотношение 1:1. Важното в случая е да не смесвате амоняка с хлорни препарати или такива, които съдържат белина. Подсушете отново петното и неутрализирайте амоняка с разтвор от една част оцет в четири части топла вода. Сега вече можете да изплакнете обилно с топла вода. Петното от шоколад вече е минало.

Почистване на петна от кафе и чай

Внимателно намокрете петното от кафе или чай и го попийте със салфетка или кухненска хартия. При петна от кафе или чай, който са пресни може да ги почистите със студено прясно мляко. Като полеете петното с мляко и с кръгови движения го третирате внимателно. След което го изплакнете с хладка вода. Но пък, ако петното е старо и засъхнало, можете да премахнете като използвате глицерин Намажете хубаво петното от кафе или чай с глицерин, оставете го 20 минути да се разгради и изплакнете отново с хладка вода. След това можете да приложите стандартното пране в пералнята.

Почистване на петна от захарни бонбони

На кой не му се е случвало поне веднъж да си изпусне любимото лукче върху блузата или панталона. Докато се усети и вече има по-тъмно петно на тъканта. За да сте сигурни, че петното от захарния бонбон ще бъде премахнато на 100%, леко го намокрете с вода и с мека четка го изчеткайте от тъканта. След това намокрете една кърпа в края и обработете петното, оставете го да изсъхне и вече няма да има и помен от петното.

Почистване на петна от мастило

При почистването на петна от мастило трябва да сте много внимателни и прецизни, защото не само, че могат да се уголемят, но могат и да оцветят тъканта, при неправилно третиране. При почистването на петна от мастило е необходимо да се въоръжите с търпение и да действайте. Вземете една кърпа и я напоете с прясно мляко, след което внимателно втрийте в тъканта. Мастилото трябва да започне да се разгражда и започнете да го попивате със салфетка или кухненска хартия. Ако млякото не е подействало достатъчно на петното и все още има мастилени остатъци, го третирайте с лимонов сок.

Когато ни се налага да почистваме по-специфични петна от тъкани е необходимо да се запознаем добре какъв е метода и начина на тяхното почистване. При грешно и неправилно третиране има голяма възможност да загубим любимата си дреха или да оставим още по-голямо петно върху текстила.